Хормони на щитовидната жлеза – изследване и референтни стойности

Хормоните на щитовидната жлеза са сред най-честите лабораторни изследвания в ендокринологията. В статията ще обърнем внимание върху няколко основни пункта, свързани с изследването им като:

  • Кога е небходимо извършването им?
  • Кое е подходящото часово време за изследване на щитовидните хормони?
  • Има ли някои особености, с които да се съобразим преди да отидем до лабораторията?

Изследване на ТСХ, FT4 и FT3

Първо, накратко да се спрем на това кои са ТСХ, FT4 и FT3 (по-пълна информация може да откриете в статията за щитовидна жлеза. Щитовидните хормони са трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4). Те имат общи и свободни нива. Общите им нива (ТТ3 и ТТ4, Т = total (общ)) показват нивата на щитовидните хормони в кръвта, свързани с транспортиращите ги в кръвообращението белтъци. Днес в клиничната практика тяхното изследване почти не се използва поради трудоемката методология, изискваща изследване и на свързващите ги белтъци. Съвременното изследване на щитовидните хормони включва измерване на техните свободни нива (FТ4 и FТ3, F = free).

  • ТСХ (тиреоид стимулиращ хормон)

ТСХ е хормон, отделящ се от хипофизата, който стимулира функцията на щитовидната жлеза. Той е скрининговият тест за отхвърляне на нарушения във функцията на щитовидната жлеза. Какво означава това? Нормалните нива на ТСХ насочват към липса на отклонения във функцията й. Референтните стойности на ТСХ обичайно се движат между 0.2 – 4.2  mkIU/mL. Измерването на нива по-ниски от долната референтна граница или нива над горната референтна стойност налага допълнително изследване и на щитовидните хормони. По преценка на лекуващия ендокринолог диагностиката може да се допълни и с други изследвания.

  • FТ4 (свободен тироксин)

FТ4 е вторият най-важен хормон в диагностиката на щитовидните заболявания. Референтните му граници се движат между 12-22 pmol/L.

  • FТ3 (свободен трийодтиронин)

FT3 има по-периферна роля в диагностиката на нарушенията във функцията на щитовидната жлеза. Референтните му граници се движат в диапазона между 3,20 – 6,80 pmol/L. Обичайно изследането на ТСХ и FT4 са достатъчни за уточняване функцията на жлезата. Причината е, че нивата на FT3 варират в по-широки граници при различните тиреоидни нарушения. При явен хипотиреоидизъм нивата на FT3 се очаква да бъдат ниски, но напрактика те биха могли да бъдат нормални или дори повишени. При хипертиреоидизъм неговите нива се очаква да са повишени, но те е възможно да остават нормални.

Два важни момента има, разглеждайки мястото на FT3 в хормоналната диагностика на щитовидната жлеза, и те са: синдром на ниския Т3 (low T3 syndrome), когато нивата му са много ниски поради остро тежко заболяване и вторият е Т3-токсикоза – при данни за тиреотоксикоза с преобладаваща секреция на Т3 (най-често при тоскични възли на щитовидната жлеза). В тези два случая е необходимо да се проведе изследване на FT3.

Кои симптоми насочват към изследване на щитовидни хормони?

Обичайно преценката се прави от лекар (ендокринолог или общопрактикуващ лекар). Симтоми, предполагащи тиреоиден проблем, може да са: изпотяване, сърцебиене, повишена тревожност, лош сън, редукция на тегло, менструални нарушения по типа на олигоменорея (обичайно наблюдаващи се при тиреотоксикоза) или сънливост, обща отпадналост, умора, паметови нарушения, менструални нарушения по типа на полименорея, забавен пулс, отоци по тялото и други (често установяващи се при хипотиреоидизъм). Разбира се, повод за изследване на щитовидни хормони могат да бъдат и други симптоми и признаци, установени при преглед от лекар, на които няма да се спирам в момента.

Важно! Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза могат да бъдат причина за инфертилитет. Затова съвременните препоръки на Американската тиреоидна асоциация препоръчват да се провежда тестуване на ТСХ при всяка жена с инфертилитет. Не бива да забравяме и мъжете, при които тиреоидната дисфункция може да доведе до намалено либидо и еректилна дисфункция.

Кое е подходящото часово време за изследване на щитовидните хормони?

Препоръчва се изследването на ТСХ, FT4 и FT3 да се извършва в ранните сутрешни часове (до около 10 часа).

Трябва ли да съм гладен преди това?

Има данни, че нивата на ТСХ се променят постпрандиално (т.е. след хранене). Затова препоръката е да сте гладувал/а 8-12 часа преди провеждане на изследванията на ТСХ, FT4 и FT3.

Мога ли да изпия сутрената доза Euthyrox/L-Thyroxine или да приема назначената тиреостатична терапия преди изследванията?

Нивата на ТСХ се изменят бавно (поради дългия полуживот) и затова не се очаква приемът на заместителната или тиреостатичната терапия в деня на изследване да окаже съществено влияние върху нивата му. Предвид това, че ТСХ най-често се изследва в пакет с FT4, се препоръчва изследванията на щитовидните хормони да се извършват преди приема на сутрешната доза медикамент.

Важно! Два дни преди изследване на ТСХ, FT4 и FT3 се препоръчва спиране на приема на биотин (витамин В7). Съществуват данни, че той влияе върху нивата на хормоните, като би могъл да доведе до измерване на фалшиво по-високи нива на FT4 и FT3 и по-ниски на ТСХ.

Източник: American Thyroid Association

1 коментар за “Хормони на щитовидната жлеза – изследване и референтни стойности

  1. Pingback: Щитовидна жлеза – какво е важно да знаем? – Д-р Пламена Кабакчиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *